Plan om Bathmense Brink weer te laten bruisen

Een grondige metamorfose van de Brink in Bathmen is een stap dichterbij. De gemeente Deventer stelt 30.000 euro beschikbaar, zodat op initiatief van bewoners en ondernemers rond het centrale gebied in het dorp een herinrichtingsplan kan worden uitgewerkt voor de Brink. Zicht op geld voor de uiteindelijke opknapbeurt zelf is er nog niet.

Motie aangenomen 3 juli 2019

Uit ergernis over de huidige toestand van het hart van Bathmen is een werkgroep opgericht met inwoners en ondernemers, die er wat aan wil doen. In Bathmen bestaan al langer tal van ideeën voor verbetering van de Brink. Daar zijn veel dorpsactiviteiten. Voor de hele regio Deventer is het bekend terrein door de aanwezigheid van horecazaak Boode . Eigenaar Paul Klösters is betrokken bij de werkgroep.

Sinds mensenheugenis is niets aan de Brink gebeurd, aldus Sanne van Toor van de werkgroep. De bestrating rondom de Brink is hobbelig en onpraktisch voor wie slecht ter been is of op hoge hakken de horeca bezoekt, somt ze op. Het middenterrein nodig nu niet tot verblijven of spelen voor kinderen uit en kan aantrekkelijker worden ingericht.

Autoluw

Verkeer is een punt. Om de Brink ligt een aantal parkeerplaatsen en de straten rondom het gebied zijn nu onbeperkt toegankelijk voor auto’s. Ideeën zijn om de Brink verkeersluwer te maken. Met minder parkeerplaatsen, waar vlakbij dan wel een alternatief moet komen. Andere suggestie is eenrichtingsverkeer. Van Toor: ,,Mogelijk biedt minder verkeer de horeca meer ruimte voor terrassen en zitten gasten prettiger.’’

De werkgroep wil verder de nabijgelegen kerk en het kerkplein meer met de Brink verbinden.

De gemeenteraad trok vorige week op initiatief van Gemeentebelang en Deventer Sociaal 30.000 euro uit voor een herinrichtingsplan. Het geld komt uit een potje voor plattelandsbeleid. ,,Dit is een mooie stap’’, zegt Van Toor. ,,Vanuit het dorp zijn al veel ideeën ingebracht. Dat tekent de betrokkenheid. Met het bedrag kunnen we een en ander verder laten uitwerken. Zodat er een gedetailleerd en gedragen herinrichtingsplan komt.’’

Geld

De vraag is wel waar het geld voor de uiteindelijk aanpak vandaan moet komen. Vanuit de pot die Deventer heeft voor (wegen)onderhoud is niets tot weinig te verwachten, aldus wethouder Frits Rorink (CDA): de Brink is technisch niet op en niet aan groot (vervangings)onderhoud toe.

(Bron Stentor 10 juli 2019 – Foto copyright Ronald Hissink)